Rímtündér Adománytallérok

Legyél Te is Könyvtündér! – Segítsd a könyveim megszületését!

Többen kérdeztétek, hogyan tudnátok segíteni és támogatni könyveim megjelenését. Ezért létrehoztuk a Rímtündér Adománytallérokat, melyeket most már 5000, 10 000, 25 000 és 50 000 Ft-os értékekben is meg lehet vásárolni. Kevesen tudjátok, de 5. éve tartós krónikus betegséggel élek, ezért a munkahelyi foglalkoztatás sajnos számomra szóba sem jöhet. Ha szereted a verseimet/könyveimet és értékesnek érzed a munkásságomat, kérlek, olvass tovább! Köszönöm!

Ha támogatod a Rímtündér-könyvek megjelenését, akkor olyan könyvek megszületését segíted, amelyek értéket képviselnek még a gyermekirodalom színvonalas szegmensében is. Egyrészt képzett költő vagyok, mesterségem a költészet, munkásságom szakmai részét számos színvonalas országos díjjal jutalmazták már, másrészt azon kevés költők közé tartozom, akik pedagógusként diplomáztak és sok-sok éven át dolgoztak gyerekek között. Talán szerénytelenség nélkül írhatom, hogy értek a gyerekek nyelvén, hisz csaknem másfél évtizedig közöttük és velük dolgoztam, és persze mindezek mellett édesanya is vagyok. Az utóbbi 2-3 évben megszámlálhatatlanul sok levelet, üzenetet és kommentet kaptam határainkon innenről és túlról óvodapedagógsoktól, tanító néniktől, fejlesztőpedagógusoktól arról, hogy  a verseimet mennyire szeretik a gyerekek és milyen könnyen és mennyire nagy örömmel tanulják meg őket, s hogy a pedagógusok mennyire értékesnek érzik őket. Ez számomra a legnagyobb elismerés és boldogság!

Miért is fizetsz, amikor megvásárolsz egy könyvet?

Nemcsak a könyv előállítási költségéért! A lista hosszabb, mint gondolnád.

Egy minőségi gyermekkönyv létrejöttében benne vannak a szerző tanulással töltött évei (én pl. magyar szakon pedagógusként végeztem és több évig tanultam verstant, gyermeklélektant, pszichológiát), és benne van sok-sok írással töltött év tapasztalata vagyis a szakmai tapasztalat évei ugyanúgy, mint bármilyen más szakmánál. Ez azoknál a “szerzőknél”, akik csak úgy belefogtak a gyerekeknek való írásba mind hiányzik, ahogy sajnos nagyon gyakran a valódi tehetség vagy a szakmai hozzáértés is.

Gyerekkönyves szerzőként könyveimbe nem csupán a verseket és meséket írom meg, hanem minden egyes könyvemnél aktív részese vagyok a könyv megtervezésének egészen a nyomdai kivitelezésig. Egy könyv megírása sok-sok hónap, de adott esetben több év is lehet (pl. a  szöveggyűjtemény anyaga 2 év munkával készült el), s ezt követi az illusztrátorral való közös több hónapi munka, amelynek során minden egyes oldalpárt megtervezünk az oldal szöveges tartalmának megfelelően. A látványterveket az oldalakról általában én készítem el még a tördelés előtt, a könyvek szerkesztési munkálatait is én végzem. Egy könyv elkészülése az első verstől kezdve egészen addig, amíg nyomdába küldjük minimum fél-egy év és maximum két és fél év.

Miért van szüksége a szerzőnek támogatásra?

Egy könyv létrehozásán nagyon sokan dolgoznak együtt, szerző, illusztrátor, tördelő, korrektor-szöveggondozó, nyomdai előkészítő, nyomda – amelynek komoly költsége van.

Biztos nem gondoltátok volna, de egy keményborítású verseskötet színes illsztrációkkal 1000 példányban (ami nem számít soknak) minden költségével együtt 1,5 millió ft, a könyv árának 50-60 %-át pedig kapásból leveszi a terjesztői hálózat, amikor a könyv a könyvesboltokban eladásra kerül. Így a kiadóhoz gyakorlatilag a nyomdaköltség és az előállítási költség kerül vissza csekély kis haszonnal, de a szerzőhöz az esetek igen nagy többségében már semmi. A szerző jó esetben, ha már van 5-6 könyve és nem teljesen kezdő, kap kb. 100 példányt értékesítésre munkadíj gyanánt, de sok esetben sok kiadó még ezt sem kínálja fel, így a gyerekkönyv verseinek, meséinek szerzője gyakorlatilag honorárium nélkül, azaz ingyen dolgozik.

A gyerekirodalmi szerző ugyanolyan munkát végez hivatásával, mint bárki más. Sajnos sok esetben a pályán elért eredmények sem számítanak, értem ezalatt azt, hogy országos szakmai díjak, a megírt művek irodalmi-szakmai értéke, megjelent kötetek száma is csak másodlagos egy kiadónak, mert a könyvkiadás is egyre inkább tőkeorientált, és egyre inkább a kereslet viszonyai alapján dönti el egy kiadó, hogy valamit megjelentet vagy sem. Általában ők is a lehető legkisebb ellenállás irányába mozdulnak és a lehető legnagyobb profitért dolgoznak, és ez a törekvés sajnos gyakran áll ellentétben az értékadással. Így fordulhat elő, hogy gyermekeknek írt fontos és értékes műveket utasítanak el a kiadók, mert kizárólag azt nézik, hogy a legjobban eladott mesekönyvekhez képest az adott mű hogyan teljesítene a könyvkereskedelemben pénzügyi szempontból. A kiadók – gyakran tévesen – azt gondolják, hogy léteznek olyan témák, amelyek sosem lesznek olyan széles körben keresettek a szülők részéről, mint egy Esti mesék vagy egy Mesék óvodásoknak kötet. Ilyen pl. az óvodásoknak írt környezetvédelmi versek kéziratom – a Zöld versikék óvodásoknak címmel – amelynek kiadásához jelenleg is támogatásokat gyűjtök, mert szeretném ezt az értékes és fontos üzenetet eljuttatni a gyerekekhez. Ha úgy döntesz, hogy bármekkora összeggel támogatod a könyv létrejöttét, sokat teszel egy szebb és élhetőbb világért és nem utolsó sorban a jövő nemzedékéért, a gyerekekért, mert sajnos ma ott tartunk, hogy a környezetvédelem is csak elméletben fontos, de segíteni, tenni a szemléletváltásért már csak nagyon kevesen akarnak.

Minden egyes Rímtündér Adománytallérral egy szebb és jobb világot támogatsz azzal, hogy segíted az értékes gyermekkönyv megjelenését.

A támogatók nevét/cégét természetesen feltüntetem a könyvben. A könyvek csekély bevételét a következő könyveim kiadásába (illusztrátorok díja, tördelő díja, nyomdaköltség) forgatom bele. Hálás szívvel köszönöm, ha segíted ezt a nemes célt és a gyerekekért való értékadó munkámat!